София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лавров: САЩ подкрепя отцепването на Украинската църква

Украинците ликуват

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров нарече решението на вселенския патриарх, който ще признае независимостта на Украинската православна църква от Московската патриаршия, провокация с публична подкрепа на Вашингтон.

В интервю за френския филиал на руската телевизия Russia Today Лавров заяви, че що се отнася до църковни въпроси, намесата в църковния живот е забранена със закон в Украйна, в Русия и във всяка друга нормална държава. Като пример за американска намеса, той даде откритата подкрепа за решението на патриарх Вартоломей, изразена от пратеник на САЩ по въпросите на църковните отношения и позицията на представителя на Държавния департамент за Украйна Кърт Волкър.

Той е убеден, че самата Украинска православна църква няма намерение да "обърне гръб" на Руската.

Според Лавров, всички тези, които обвиняват редовно Москва в натиск, действат по същия начин.

Късно снощи руският президент Владимир Путин и членовете на Съвета за национална сигурност са обсъдили ситуацията около Руската православна църква в Украйна.

Междувременно украйниците ликуват, че вече имат автокефална църква.

Въпреки че, Московската патриаршия определи решението като "катастрофа" и "схизма", патриарх Филарет обяви предстоящ синод, който има за цел да обедини трите Православни църкви, съществуващи в момента в бившата съ-ветска република.

"Москва е тази, която търси конфонтация. Ние, украинците, не желаем това. Ние сме готови, молихме се за това и очакваме най-сетне да има истинска Украинска църква, с молитви на украински език“, заяви патриарх Филарет.