София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Легализираха евтаназията в Канада

Право на „оттегляне” от живота за пациенти, изпитващи „непоносими страдания”

8 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Канадският парламент прие закон, позволяващ активна евтаназия, след одобрението на законопроект от Сената, информира CBC News.

В петък вечер законопроектът получи кралско одобрение. По-рано през деня беше приет с гласуване в Сената: 44 души гласуваха „за”, 28 – „против”.

Камарата на общините и на Сената обсъждаше дълго време необходимостта от въвеждане на изменение, което би позволило да се прибегне до евтаназия за канадците, които страдат от сериозни заболявания, но не са на прага на смъртта. Първоначално Сенатът прие изменението, но в четвъртък Камарата на общините да го отхвърли. В резултат на това беше решено да не се въвежда.

През февруари 2015 г. Върховният съд на Канада сне забраната за евтаназия, която беше действаща от 1993 година насам. Върховният съд постанови, че право на доброволно оттегляне от живота имат тези пациенти, които "изпитват непоносими страдания" или чието състояние се оценява като нелечимо. Провеждане на процедурата на евтаназията е възможно само със съгласието на пациентите.

Първата страна в света, която узакони активната евтаназия през 2002 г., беше Холандия. След това беше легализирана в Белгия, Люксембург и Швейцария. В САЩ евтаназията е законна в четири щата. В редица държави е позволена пасивната евтаназия, когато умишлено няма медицинска намеса, за да се ускори естествената смърт. В България евтаназията е забранена.