София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Легенда в биатлона пропуска Олимпиадата

Оле Ейнар Бьорндален няма да участва на игрите в Пьончан

6 годиниСпортни 9 Боряна Райчева

Един от най-великите спортисти в световната история, осемкратния олимпийски шампион Оле Ейнар Бьорндален няма да участва на Зимните Олимпийски игри в корейския град Пьончан. 43-годишният биатлонист не успя да покрие задължителните изисквания, за да влезе в националния тим на Норвегия и така ще гледа игрите по телевизията.

Боьорндален, който е участвал на шест Олимпиади, се провали във всичките състезания, чрез които можеше да попадне в състава на страната си за игрите през февруари. Последният му шанс бе на 10 януари в кръг от Световната купа в немския курорт Руполдинг. Той трябваше да влезе в шестицата, но се класира едва на 42-о място. Селекционерът на Норвегия бе обявил, че Бьорндален ще влезе в отбора, ако се класира веднъж сред първите шест, или два пъти сред първите 12 през сезона. Най-доброто постижение на Бьорндален обаче е едва 18-о място.

Бьорндален, освен 8-кратен олимпийски шампион, е и 20 пъти световен шампион. Игрите в Пьончан трябваше да се седмите в неговата феноменална кариера. Той неизменно участва на най-големия спортен форум от 1994 година.