София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лекарите излизат на общонационален протест

д-р Грозев: Не искаме оставката на Москов, а извинение!

8 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Общопрактикуващите лекари оттеглиха протестните си действия. Решението идва след събрание в събота, в което джипитата прецениха, че консенсуса, постигнат със здравния министър – д-р Петър Москов, към момента е достатъчен, за да се върнат в кабинетите си.
За сряда е насрочен общонационален протест на лекарите, в който ще вземат участие специалисти и медици от различни области. От Българския лекарски съюз са категорични, че причината за действията им е напълно основателна, тъй като те бяха изключени като страна по Националния рамков договор, приет миналата седмица. Според тях взетите нормативни и финансови решения са едностранчиви и не съдържат преговаряното между страните в процеса на обсъждане на документа.

По думи на д-р Грозев, освен административния хаос, от който се оплакват лекарите, несъгласието идва и от финансовата рамка по Рамковия договор, в която отсъстват средства за болничната и доболничната помощ.

Грозев беше категоричен, че към момента няма становище на БЛС, според което се иска оставката на министър Москов.

Грозев изрази надежда, че лекарите ще получат подкрепата на своите колеги от фармацевтичния и зъболекарския бранш, и не на последно място тази на пациентите.

Изглежда дотук становищата на страните по спора се разминават по основни показатели, които не само не се изчерпват до нормативните неуредици и различните виждания по думата „реформа“, а изобщо не са били обект на разговори в последните месеци. Какво решение ще вземе здравното ведомство и ще бъде ли съобразено то с исканията на лекарите? Кой защитава правата на пациентите и ако това са и двете страни, къде е проблемът? Всичко това остава рамково договорено...извън рамките на договореното.