София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лекарите с подкрепа и от омбудсмана Мая Манолова

Бунт срещу нормативен хаос, едностранчиви решения и липсата на пари в здравния сектор

8 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Лекарските протести – вече с подкрепа и от омбудсмана на републиката – Мая Манолова. На четвъртия ден от публичното недоволство на джипитата, общественият защитник застана на тяхна страна в спора за правилата в системата и реформата на здравния министър д-р Петър Москов.

По думи на Манолова, тя неведнъж е предупреждавала ресорното ведомство, че няма как да има реформи без съгласието на лекари и пациенти.
На обществената дискусия присъства зам.-министърът на здравеопазването Адам Персенков, народни представители, медици и представители на различни сдружения в сектора. Лекарите се обединиха под мнението, че най-важните цели на реформата, са достъп до здравеопазване и качествено обслужване на пациентите. По техни това нито едното, нито другото могат да се случат с въвеждането на новия Рамков договор, пръстовите идентификатори, Националната здравна карта и въвеждането на лимити по клиничните пътеки.

Депутатът Димитър Байрактаров пък обвини Надзора на касата за неправилното определяне бюджета за здраве и финансирането в сектора.

Спорът приключи с разнопосочните мнения на лекари и представители на властта. Според медицинските лица, промените в сектора ще доведат само до едно: "Пациентът го чака инвалидизация или смърт"