София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лекарските стачки спират от понеделник

Медиците остават в стачна готовност

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Лекарските стачки на общопрактикуващите лекари спират от понеделник. Това се казва в становище, изпратено от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България след заседание на Управителният и Национален съвети на сдружението.

Медиците остават в стачна готовност. Зад организирания от лекарите национален протест, обхванал всички области в страната, не стоят политически интереси, а единствено и само - интересите на професионалната група и на пациентите, за които се грижим, се допълва в становището.

От сдружението оценяват срещата си с министър Москов на 30 март като "добро начало с положителен резултат на макар и забавен във времето, но изключително важен диалог за осъществяване на разумни и общополезни промени в системата на здравеопазването, в частта за първичната извънболнична медицинска помощ".

Общопрактикуващите лекари изразяват подкрепата си за исканията на колегите им, работещи в специализираната извънболнична и болнична помощ в защита на техните професионални интереси и за промени, които водят до подобряване в системата на здравеопазването.

Становището им е изпратено и до премиера Бойко Борисов, до министъра на здравеопазването Петър Москов, до председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Даниела Дариткова, до управителя на НЗОК Глинка Комитов и до председателя на Българския лекарски съюз Венцислав Грозев.