София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Левовите кредити леко поскъпват

За сметка на това бизнес заемите поевтиняват

6 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Заемите в левове за физически лица леко поскъпват през октомври, показват данните на БНБ. Годишният процент на разходите (ГПР), който включва освен лихвите и всички такси по кредитите, по потребителските заеми в левове се повишава до 10,40%, при 10,34% за септември.

При ипотечните кредити в левове има минимален ръст на ГПР до 4,31%.

За сметка на това заемите в евро поевтиняват.

ГПР на потребителските заеми в евро е 5,24%, като тези кредити са близо два пъти по-изгодни от левовите. Същевременно ГПР по ипотечните кредити в евро е 4,42%, което ги прави малко по-скъпи от левовите.

Наред с поскъпването на левовите кредити през октомври леко се повишават и лихвите по новите депозити на домакинствата. Лихвите по левовите влогове на граждани се повишават до 0,38%, а по тези в евро се вдигат от 0,26% за септември на 0,31% за октомври.

Падат лихвите по кредитите за бизнеса – както в евро, така и в левове. При малките бизнес кредити в размер до 1 млн. евро, договорени в левове, лихвите падат от 4,2% на 3,8%, а по тези в евро - от 3,41% на 3,04%. При големите кредити в размер над 1 млн. евро също има сериозно понижение на лихвите само в рамките на месец. Лихвите по големите кредити в левове падат от 3,72% на 2,93%, а по тези в евро - от 3,26% на 2,47%.