София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Либия пред война?

Не се съобщава за сблъсъци

пропускане
5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш пристигна в Република Магреб. Посещението се провежда на фона на новините за офанзивата на Либийската народна армия под ръководството на Халиф Хафтар за град Триполи, който се контролира от поддържаното от световната общност правителство на националното единство.
Според Sky News Arabia, той вече е пристигнал в Бенгази, който е под контрола на Хафтар. Гутереш възнамерява лично да се срещне с лидера на националната армия. В петък вечерта ООН ще проведе и извънредно заседание по либийския въпрос.
Желанието на генералния секретар на организацията да отиде лично в страната в Северна Африка стана известно още вчера. Преди заминаването си той написа, че е наясно със сигурността в тази република.
В четвъртък, 4 април, Хафтар, който остава един от най-влиятелните политически фигури в страната, обяви нападение над столицата, за да го прочисти от терористи. В същото време, според медиите, генералът е обещал да не докосва цивилните. В резултат на това войските му вече са заели няколко области в югозападната част на града. Правителството на националното единство, министър-председателят Файез Ал-Сарадж, базиран в Триполи, е издал заповед за привеждане на контролираните военни в бойна готовност. Не се съобщава за сблъсъци.