Гледай
на живо

Необходима е превенция против епидемия морбили

Д-р Ангел Кунчев препоръчва превенция на болестта

Необходима е превенция против епидемия морбили Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев изпрати препоръки до Министерство на здравеопазванет... thumbnail text

Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев изпрати препоръки до Министерство на здравеопазването личните лекари да проверят имунизационня статус на пациентите си за ваксина срещу морбили.

„В България случаи на морбили към момента няма, но обстановката около нас не е спокойна, особено в Румъния“, обясни пред Нова д-р Кунчев. Той посочи, че в Гърция има над 900 случая на болни от морбили,  в Сърбия и Македония също има регистрирани случаи на болестта.

„Искаме да напомним на личните лекари и на родителите, където има изпусната имунизация, тя дабъде направена“, заяви здравният инспектор. Той допълни, че хората, които едно време не са подлежали на задължителна ваксина са предпазени поради естествения имунитет, тъй като шарката е била много разпространена и почти всеки я е изкарал.

„Морбили е най-заразното заболяване. Предава се изключително лесно. При закъсняло лечение усложненията са много тежки“, обясни д-р Ангел Кунчева и подчерта, че смъртоносни са усложненията, а не самото заболяване. „В 90% от случаите шарката преминава без усложнения“, допълни той.