София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Личните лекари са недоволни от промяна в закона за НЗОК

Опасяват се, че касата търси начин да не им плаща

6 годиниЗдраве 12 Боряна Райчева

Лекарите са недоволни от промени в закона за бюджета на Здравната каса. В официално писмо Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заявява несъгласието си с предложена промяна.

Според предложеното изменение държавата ще плаща на личните лекари дължимите суми след представяне на документ, в който да се посочват номерата на издадените документи за заплатените суми от пациента.

Това се отнася за плащаната от пенсионерите потребителска такса за посещение при лекар. Сега пенсионерите плащат 1 лева, а държавата доплаща на лекарите още 1,90.

Според лекарското сдружение отчитането на номера на касовата бележка не може да бъде основание за изплащане на разликата, тъй като източниците на финансиране са различни и отчетената сума е различна. Освен това лекарят може да не получи заплащане от пенсионера или самият той да не поиска такова. Това обаче не освобождава държавата от поетия ангажимент да заплати разликата, смятат медиците.

Те се опасяват, че промяната може да доведе до неплащане на дължимите суми от страна на Здравната каса и само ще бюрократизира допълнително тяхната работа.