София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лидерите на ЕС избират нов ръководител на ЕК

Първа среща след изборите за Европарламент

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз ще се съберат за втората среща на върха този месец, за да обсъдят резултатите от изборите за Европейски парламент, проведени на 23 и 26 май, което трябва да доведе до промяна в ръководството на институциите на общността.
Този процес, според европейски източници, ще бъде сложен и може да продължи в продължение на много месеци, тъй като повечето държави-членки се противопоставят на сегашната система за назначаване на ръководител на Европейската комисия.
Изборите за Европейски парламент не отстраниха, а само изостриха тези противоречия. Водещите фракции на Европейския парламент, Християндемократическата Европейска народна партия (ЕНП) и социалдемократите загубиха мнозинството за първи път. Това означава, че те няма да могат да продължат уверено да номинират своите кандидати за поста на ръководител на ЕК.
За да реши какво да прави и да се опита да сформира нова Европейска комисия до 1 ноември, напускащият председател на Европейския съвет Доналд Туск свика извънредно заседание на държавните глави. Дискусията на срещата ще бъде предварителна. Очаква се всички официални решения да бъдат взети на следващата планирана среща на върха през юни, ако бъде постигнато споразумение.