София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лидерите на ЕС няма да променят споразумението за Brexit

Това е общата позиция на страните-членки

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Срещата на върха на ЕС тази седмица няма да доведе до никакви поправки в споразумението за Brexit между 27-те и британския премиер Тереза Мей, смята германският канцлер Ангела Меркел.

„Ние нямаме намерение да променяме споразумението за Brexit - това е общата позиция на 27-те страни членки”, каза Меркел в Бундестага. „В този смисъл не може да се очаква в резултат на нашите дискусии (на срещата) да се стигне до каквито и да са промени."

Очаква се в началото на срещата в Брюксел утре Тереза Мей да уведоми своите колеги от ЕС за последното развитие на нещата около Brexit . Останалите 27 лидери ще излязат с обща декларация по-късно в четвъртък според председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Високопоставени представители на ЕС неведнъж през последните дни подчертаха, че съюзът няма да предоговаря споразумението за изтегляне на Великобритания от ЕС, за което настояват много британски политици и депутати като условие да го подкрепят. Но евролидерите изразиха желание да помогнат на Мей да убеди вътрешните му опоненти да го подкрепят.