София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Лидерите на ЕС обсъждат "Дигитална Европа" в София

Приоритет са цифровизацията, иновациите и високите технологии

6 годиниТехнологии 29 Боряна Райчева

Лидерите на 28-те държави от ЕС обсъждат „Дигитална Европа“ на неформална вечеря в София на 16.05.2018. Тя е организирана по покана на Доналд Туск, председател на Европейския съвет а домакин е Бойко Борисов, министър-председател на България.

Дигитална Европа е един от четирите приоритета на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 и на Триото, в което страната ни участва заедно с Естония и Австрия. Това е и една от основните теми в общоевропейския дневен ред и от „Програмата на лидерите".

Ръководителите от ЕС избраха да посветят дебата си в София на цифровизацията, която става все по-важна за ежедневието на 500-те милиона европейски граждани. От една страна Европа не може да си позволи изоставане в сравнения с другите развити икономики, а от друга –иновациите и високите технологии все повече ще определят качеството и стандарта на живот. Развитието на изкуствения интелект в частност поражда не само икономически напредък и надежди (например за по-добро здравеопазване, по-безопасен транспорт, по-чиста околна среда, повече устойчиво земеделие), но и етични въпроси по отношение на запазване на обществените ценности. Защитата на личните данни става все по-важна, но и все по-трудна с бързото развитие на нови форми за комуникация.

Освен цифровизацията, лидерите на 28-те в София ще разискват и бъдещето на международното споразумение с Иран, след оттеглянето на САЩ. Те ще обсъдят и търговските отношения със САЩ. САЩ отложи решението си да наложи рестрикции за вноса на алуминий и стомана от Европейския Съюз за 1 юни, и Лидерите на 28е ще обсъдят дали и какви ответни мерки може да предприеме Европейския Съюз, ако решението на САЩ влезе в сила