София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Лидерите на ЕС се разбраха за мигрантите

Отпускат се повече пари за справянето с миграцията

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Европейските лидери постигнаха споразумение за справяне с миграцията. Държавните и правителствените ръководители преговаряха над 10 часа в Брюксел. Лидерите ще опуснат повече пари за справяне с миграцията.

По време на преговорите Италия заплаши да блокира всички останалия решения от срещата на върха, ако лидерите не се договорят за миграцията. Премиерът на страната Джузепе Конте заяви, че след преговорите страната вече не е сама в борбата срещу мигрантите, но трябва да реши дали да създаде центрове за прием на мигранти на своя територия.

Германският канцлер Ангела Меркел уточни, че пристигащите в Европа мигранти няма сами да избират в коя страна да останат. Тя настоява до 2020 г. да подсилят Европейската гранична служба „Фронтекс” и да заделят втория транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време., а страните членки трябва да останат верни на ценностите си.

Полският премиер Матеуш Моравецки обясни, че бежанците на територията на Стария континент ще бъдат разселвани "на доброволна основа", което е добър компромис. 

В заключителния документ присъства и точката за създаване на центрове за мигранти, които да бъдат изграждани извън границите на ЕС, обяви австрийският канцлер Себастиан Курц.

Лидерите на ЕС се споразумяха още да продължат икономическите си санкции срещу Русия с шест месеца - до края на януари 2019 г.

ЕС наложи санкции и на близо 150 души, включително приближени на руския президент Владимир Путин. Те нямат право на визи за ЕС и авоарите им в европейски банки са блокирани.