София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Лидерите на ЕС се срещат в Румъния

Премиерът Борисов ще присъства на форума в Сибиу

5 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Среща на върха на лидерите на ЕС-27 ще се проведе в Сибиу, Румъния. Премиерът Бойко Борисов ще участва също в неформалното заседание на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на ЕС.

Европейските лидери ще обменят мнения относно предизвикателствата и приоритетите на ЕС за следващите години. Те ще обсъдят следващата стратегическа програма на ЕС за периода 2019-2024 г.

Настоящата програма беше одобрена от Европейския съвет през юни 2014 г. и придоби ясни очертания под формата на 10-те политически приоритета на Комисията „Юнкер“.

Пет години по-късно усилията за постигането на тези приоритети доведоха до осезаеми резултати за гражданите, въпреки съпътстващите непредвидени трудности, които продължават да пораждат сериозни предизвикателства за нашия съюз, съобщават от ЕК.

Европейската комисия вече представи редица политически препоръки за това как Европа може да оформи своето бъдеще в един все по-многополюсен и несигурен свят.

 

Комисията препоръча в стратегическата програма на ЕС за периода 2019-2024 г. ударението да бъде поставено върху 5 ключови аспекта:

 

Европа, която закриля, тъй като в днешния свят мирът е сила;

конкурентоспособна Европа, която инвестира в технологиите на бъдещето и подкрепя нашите най-големи постижения: единния пазар, промишлеността ни и нашата обща валута;

справедлива Европа, която отстоява нашите основни принципи на равенство, върховенство на закона и социална справедливост в съвременния свят;

устойчива Европа, която поема водеща роля в областта на устойчивото развитие и в борбата с изменението на климата;

и Европа, която има влияние и която се стреми да запази и модернизира основаната на правила система, която ни служи добре толкова дълго време.

На срещата в Сибиу лидерите на ЕС-27 могат да стъпят на тази основа, за да определят нова насока на политиката и нови приоритети на ЕС в очакване на изборите за Европейски парламент, които ще се проведат на 23-26 май 2019 г., и промяната в политическото ръководство на институциите на ЕС, която ще последва.