Гледай
на живо

Лидерите на ЕС на среща в Румъния

На срещата ще присъства и българския премиер Бойко Борисов

Лидерите на ЕС на среща в Румъния Европейската комисия съобщи за неформа среща на върха, която ще се проведе на 9 май в румънския град... thumbnail text
Европейската комисия съобщи за неформа среща на върха, която ще се проведе на 9 май в румънския град Сибиу. Основна тема, която лидерите на държавите-членки ще обсъдят, е Стратегическият дневен ред за периода 2019-2024 година. Ключови аспекти в него ще бъдат насърчване на мира и стабилността, поддържане на европейските перспективи за останалите държави от континента, сътрудничество в областта на миграцията, следване на балансирана търговска политика, насърчаване на европейски инвестиции за отбрана и ролята на Европа за климатичните проблеми. 
Подобна среща бе проведена през 2014 година, като в последствие се заформи програмата 10-те политически приоритета на Комисията „Юнкер“, като част от предвидените точки бяха утвърждаване на социалната справедливост, управление на миграцията, намаляване заплахите за сигурност, увеличаване прозрачността и демократичната легитимност.