Гледай
на живо

Лидерите на САЩ и Северна Корея преговарят в Ханой

Ще разговарят 20 минути на четири очи

Лидерите на САЩ и Северна Корея преговарят в Ханой Доналд Тръмп и Ким Чен-ун пристигнаха в Ханой за втората си среща на върха. Американският президент ... thumbnail text

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун пристигнаха в Ханой за втората си среща на върха. Американският президент Доналд Тръмп се среща днес със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в столицата на Виетнам Ханой.

Тръмп вече разговаря с президента на Виетнам, предвиден е и обяд с министър-председателя на страната.
Първото нещо, което направи севернокорейският лидер Ким Чен-ун е да посети посолството на страната си в Ханой.
„Мисля, че ще имаме една много добра среща. Много добра среща, значима среща”, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Споразумението за ядрено разоръжаване, постигнато на предишната среща между двамата в Сингапур беше далеч от конкретното, с бегли обещания за ядрено разоръжаване. „Имам много добри отношения с Ким Чен-ун. Наистина много добри”, каза още Тръмп.

Но хора, избягали от режима в Пхенян са доста скептични. „Не вярвам на Ким Чен-ун и е в сферата на пожеланията той да се откаже от ядрената си програма”, казва Тае Йонг Хо. „Много хора си правят илюзии и изглежда са забравили имиджа му и какъв тип човек е”, коментира Лии Хьон Сео.

А през последните 8 месеца се появиха нови сателитни снимки, показващи, че Пхенян е разширил драстично ключова база за ракети с голям радиус на действие. И според секретен доклад на ООН ядреният арсенал на Северна Корея остава непокътнат. „Имаме още работа по въпроса за разоръжаването. Но тестовете на ракети спряха. Това е хубаво. А и напрежението по границата с Южна Корея намаля”, коментира държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Според анализатори, най-добрият възможен изход от втората среща Тръмп - Ким Чен-ун би било споразумение за допускане на инспектори в някои севернокорейски ядрени обекти.