София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лидерът на ИДИЛ се е самоубил заедно с трите си деца

Президентът Доналд Тръмп потвърди новината

4 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Лидерът на терористичната група "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади е убит по време на операция от въоръжените сили на САЩ в сирийската провинция Идлиб. Това обяви в неделя президентът на САЩ Доналд Тръмп.

"Снощи САЩ наказаха водещия терористичен лидер в света. Абу Бакр ал Багдади е мъртъв. Той беше основател и лидер на Ислямска държава - най-бруталната и безмилостна терористична организация в света", заяви американският президент.

„Той умря в бягство в тунел в задънена улица, виеше, плачеше и крещеше по пътя“, посочи американският президент, подчертавайки, че лидерът на ИДИЛ е бил заобиколен от трите си деца.

"Той изтича до края на тунела, но кучетата ни го настигнаха", каза Тръмп.Според ръководителя на Белия дом, Ал Багдади се е самоубил заедно с трите си деца.

Тръмп отбеляза, че тялото на лидера на ИДИЛ е обезобразено, освен това стените на тунела се срутили върху него в резултат на експлозия. "Въпреки това, резултатите от изследването ни дадоха точно, незабавно и определено надеждно потвърждение - това беше той", заключи Тръмп.

Тръмп каза още, че Русия се е „държала перфектно“, като е отворила въздушното пространство над контролираните си територии в Сирия, за да елиминира Ал Багдади. Вашингтон предупреди Москва за подготовката за специалната операция, Русия благодари на САЩ за това, въпреки че не знаеше същността на мисията, добави ръководителят на Белия дом.