Гледай
на живо

Ликвидираха нападателя от Страсбург

Ислямска държава обяви, че Шекат е бил боец на групировката

Ликвидираха нападателя от Страсбург Радикалната групировка "Ислямска държава" съобщи на сайта си Амак, че мъжът, който уби трима души на... thumbnail text

Радикалната групировка "Ислямска държава" съобщи на сайта си Амак, че мъжът, който уби трима души на коледен базар в Страсбург, е бил неин боец, но не даде доказателство в подкрепа на това твърдение, предаде Reuters.

Според терористичната групировка 29-годишният Шериф Шекат е извършил нападението в Страсбург "в отговор на призиви да бъдат атакувани граждани на страните от коалицията", която воюва срещу ИД в Сирия и Ирак.

По-рано вчера френските спецчасти ликвидираха нападателя. Шекат е бил застрелян при акция, която започна снощи в 22 часа вечерта, българско време. Според полицаите, терористът се криел в склад в квартал "Мено". Той е в непосредствена близост до квартала, в който досега полицията го търсеше. Операцията е определяна като една от най-мащабните през тази година във Франция. Над 700 тежко въоръжени полицаи се включиха в издирването. След повече от 5-часова пълна блокада на квартала, в който се намират близките на 29-годишния мъж, полицията получава сигнал, че той се крив в съседен квартал. Властите откриват Шериф Шекат,  но той започва да стреля по полицията и така се стига до ликвидирането му.

По случая са арестувани петима души, приближени до атентатора. Предстои да бъде уточнено, дали те са имали участие в терористичния акт на коледния базар.

Припомняме, че при нападението трима души бяха убити, а 12 други пострадаха.