София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лиляна Павлова скочи срещу фалшивите новини

За последните 3 дни е станала жертва на неверни информации

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

За последните 3 дни министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова е жертва на изфабрикувани по неин адрес поредица от фалшиви новини с цитати, които не е изричала и от събития и места, на които не е присъствала, се казва в съобщение на ресорното ведомството. От няколко дни интернет пространството разпространява и абсолютно измислен материал, който приписва на министър Лиляна Павлова изказването: “Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши!”, пише в съобщението.

Никога не съм и не бих направила такова омерзително изказване, още по-малко по адрес на мои сънародници. Самата аз научих какво „съм казала“ от Фейсбук и от линковете към сайтове, които цитирайки се един друг, легализират откровената лъжа. Знам, че житейският избор на всеки един от българите да напуснат страната в името на по-доброто бъдеще на децата им е труден и е достоен за уважение“, каза на свой ред министър Лиляна Павлова.

Тя посочи, че ежедневните й усиля като човек, политик и министър са насочени към това да да бъдат подобрени условията на живот, труд и заплащане в нашата страна, да бъдат премахнати двойните стандарти, да се създаде мир и спокойствие в нашите граници, българите да имат правата и самочувствието на европейци навсякъде по света.

Искам българите да остават в родината си, а тези навън - да се завръщат у дома. Искам сигурно бъдеще за децата ни. За съжаление, някой използват свободата в интернет като оръжие за лъжи и манипулации, безотговорно и злонамерено. За щастие обаче, свободата в интернет ни дава и възможност да се защитим, да отказваме да сме жертви и да разобличаваме лъжите“, коментар Павлова.

Тя цитира изследване на ВВС, според което близо 80 % от хората са загрижени, че не могат да различават фалшивите от верните новини. „И това е болест, за която Европа и светът се опитват да намерят лек. Дотогава, само ако спрем да им вярваме и да ги разпространяваме, само ако се научим да ги разпознаваме - може да се борим с тях“, подчерта министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС.