София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Липса на кворум провали заседанието на депутатите

Липса на кворум провали заседанието на депутатите

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Днешното пленарно заседание на парламента бе провалено поради липсата на кворум. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева три пъти даде толеранс, за да се съберат депутатите, но необходимият кворум  от 121 депутати липсваше. Въпреки, че присъстваха в залата, законодателите от ДПС и БСП отказаха да се регистрират. Депутатите от управляващата коалиция на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ по списък са 122-ма. От опозицията заявиха, че не е тяхна работа да осигуряват кворума в парламента.

Председателят на парламента предупреди, че депутати, че оттук нататък депутати, които отсъства по неуважителни причини от пленарна зала, ще бъдат санкционирани и подчерта, че подобни действия сриват и без това ниския рейтинг на Народното събрание като институция.

Цвета Караянчева призова утре в 9.00 часа всички депутати да бъдат на работа.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обеща, че ще направят всичко възможно, депутатите, които не са били в зала днес, утре да се завърнат и да има кворум.

Във връзка с това, че колегите му от БСП не са се регистрирали, лидерът на ПГ на ГЕРБ заяви, че тези им действия не отговарят на това, заради което избирателите им са ги избрали.

Грижата за народа се доказва с работа в парламента, а не с проваляне на кворум, заявиха в своя позиция от партия „Воля“ по повод днешните събития в Народното събрание.

„Ние, депутатите от ВОЛЯ, сме в парламента, за да работим. Как да обясним на майките на децата с увреждания, които една година стоят пред сградата, че на ДПС и на БСП нещо им е хрумнало и провалят парламентарния ден? А уж декларират, че мислят за проблемите на народа!“, се казва в позицията на партията и посочват, че грижата за гражданите трябва да се доказва с работа всеки ден, а не с циркове и процедурни хватки в НС.