София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Няма предпоставки за екстрадицията на Желяз Андреев

Цацаров посочи, че задържане на Желяз ще бъде избегнато

6 годиниПравосъдие 1 Боряна Райчева

Главният прокурор Сотир Цацаров и американският посланик Ерик Рубин се срещнаха в Министерски съвет, където с премиера Бойко Борисов обсъдиха екстрадицията на българския гражданин Желяз Андреев.

След срещата стана ясно, че шансът искането за изпращане на Андреев  в Америка да бъде уважено е минимален.

Според Цацаров не са налице предпоставки за екстрадицията на Желяз Андреев, с оглед  изискванията за двойна наказуемост, каквато съществува по силата на договора за екстрадиция.

Цацаров съобщи пред медиите, че Желяз Андреев и четиримата други българи няма да бъдат задържани.

„Не са налице предпоставките на договора за временно задържане. Казано по друг начин, няма неотложен случай, както е в текста по самия договор. Аз мисля, че по това имаме необходимото разбиране. Но резултатите ще бъдат обявени малко по-късно”, това каза  главният прокурор Сотир Цацаров. 

Правосъдният министър Цецка Цачева добави, че на 22 и 23 май у нас ще се проведе среща ЕС – САЩ в рамките на председателството. За нея ще пристигне и главният прокурор на Щатите. „Изложени са всички политически и юридически аргументи, ние смятаме, че интересите на българските граждани трябва да бъдат защитени“, каза министърът.

Припомняме, че  29-годишният Андреев беше задържан на 7 април в родния си Добрич по искане на прокуратурата в Маями във връзка с разследване във Флорида за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Прокуратурата в Маями е разследвала петима българи от общо 11-те обвиняеми по случая. Те са работили в кол център на фирма регистрирана в София и със седалище в Маями, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии. Според САЩ те са свързани с терористична дейност.

След първоначалния си арест, Андреев беше  освободен от ареста с мярка „подписка“.

Междувременно на 12 април Цацаров обяви, че от МВР са постъпили документи за задържането на още четирима българи – двама мъже и две жени, по същото обвинение. „Няма да ги задържим, защото това не е наложително“, успокои тогава той.