София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Литва си избира президент тази неделя

Кандидатите ще следват курса на Даля Грибаускайте към Москва

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Литовците ще си избират президент тази неделя, съобщава Би Би Си. Действащият държавен глава Даля Грибаускайте е на поста от 2009 година. Тя е рекордьор на литовската политика с 69% подкрепа на първи тур преди години.

Този път победител без втори втори тур не се очертава. Допитванията показват, че нито един кандидат няма да набере необходимите 50 на сто. Затова вероятният балотаж е насрочен за 26 май.

Президентът на Литва има повече пълномощия от колегите си в Латвия и Естония. Държавният глава не е само главнокомандващ. А има право да води външната политика на Вилнюс наравно с правителството. Има право да ветира законите и да внася законопроекти в Сейма.

Колегите на литовския президент в Рига и Талин се предлагат от парламентарното мнозинство. В Литва обаче държавния глава го избират гражданите на вота. Задължителното условие за кандидатите е да имат 20 хиляди подписа за подаване в Централната избирателна комисия.

Същевременно важен остава факторът на големия съсед какъвто за балтийските страни е Руската федерация. Никой от водещите кандидати не планира да променя курса на Грибаускайте, която е яростен критик на Владимир Путин сред лидерите на Европейския съюз. Вилнюс смята Москва за агресор в Източна Украйна и не признава анексията на Крим.