Гледай
на живо

"Любов без последствия" - гей брошура ограмотява осмокласниците

от Министерство на здравеопазването били допуснали грешка

"Любов без последствия" - гей брошура ограмотява осмокласниците Брошури за сексуално ограмотяване на учениците предизвикаха скандал между институциите, предаде BTV.... thumbnail text

Брошури за сексуално ограмотяване на учениците предизвикаха скандал между институциите, предаде BTV.

Проблемът е, че на снимка, която е приложена за болестите, предавани по полов път, са двама млади мъже. Брошурите са одобрени и издадени от здравното министерство.  От МЗ, обаче издават забрана и тези брошури трябва да бъдат изтеглени още преди да стигнат до учениците. 

Въпреки забраната на просветното ведомство, брошурите са азпространени от РЗИ-Ямбол. Така те стигат до учениците на 14 и 15-годишна възраств в града.

Едно от училищата ,в които са раздадени тези брошури е Езиковата гимназия в Ямбол. Директорът на гимназията обяснява, че осмокласниците са се запознали с рисковете от заболявания, предадени по полов път, на лекция.

"Самите брошури бяха получени някъде в началото на декември, може би между 5-10 декември, защото по план на класните ръководители трябваше да има една беседа, в която поканихме представител на РЗИ, мисля, че доктор Русева беше, изнесе една беседа за болестите, предавани по полов път.....Има девет бройки,които не с раздавани и не са били при учениците", обясни Йордан Милков, директор на Езиковата гимназия в Ямбол.

Брошурите са прибрани след спешно писмо от Регионалния инспекторат, че заради скандалното им съдържание не трябва да стигат до учениците. 

Реакцията на институциите се оказва закъсняла. Децата твърдят,че нагледните материали стояли на масата в коридора и  самите осмокласници ги раздавали на по-големите.

А от упавата на училището недоумяват как може да се забранява нещо, което предварително е било одобрено и подписано от Министерство на здравеопазването.

Шокирана от дипляните била директорът на РЗИ – Ямбол д-р Лиляна Генчева. Разбрала за скандалните снимки след скандала. Определя ги като непристойни за подобно учебно помагало. По думите й брошурите не са стигнали до учениците и твърди, че Езиковата гимназия в града не е била посещавана от предствители на РЗИ - Ямбол

Не така мисли, обаче д-р Румяна Русева от БЗИ – Ямбол.Тя признава ,че лично е раздавала скандалните брошури.

 "Не мисля,че има нещо скандално.Децата знаят много и дори на малка възраст си позволяват много неща... Аз мисля,че съдържанието на тази брошура е като на всички други, които аз разпространявам”, 

Нагледните материали стигнали и до Математическа гимназия, но директорът ги унищожил.

"В една от брошурите, която беше озаглавена "Игра за напреднали", се описваше как правилно трябва да правят орален секс ...Аз съм ги прибрал и нещо повече, аз ги изгорих", обясни директорът на математическата гимназия в града Евгений Иванов.


От регионалния инспекторат по образование все още запазват мълчание.