София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ливърпул с нов драматичен успех в Истанбул

„Мърсисайдци“ спечелиха четвъртата си Суперкупа

4 годиниСпортни 9 Боряна Райчева

„Ливърпул“ спечели своята четвърта Суперкупа на Европа след като победи "Челси" след изпълнение на дузпи. Двата тима изиграха зрелищен двубой на „Водафон Арена“ в Истанбул, като двата гола, отбелязани в редовното време, изглеждат много малко с оглед на огромния брой положения и пред двете врати.
През първата част „Челси“ беше по-добрият отбор на терена и съвсем логично поведе в резулатата с гол на Оливие Жиру в 36-тата минута. „Ливърпул“ се прибра в съблекалята като догонващ и след паузата излезе свръхмотивиран да обърне хода на нещата. Клоп бе пуснал като титуляр Алекс Окслейд Чембърлейн, но след незабележими 45 минути, го извади, за да вкара третото острие в тризъбеца на атаката на „червените“ Роберто Фирмино. И резултатът дойде след само 3 минути игра – Фирмино асистира на Садио Мане за 1:1.
До края на редовното време положения не липсваха, но до ново попадение така и не се стигна. „Ливърпул“ достигна до пълен обрат в 5-тата минута на първото продължение след нов гол на Мане, отново отлично изработен от Фирмино. Само още 5 минутки по-късно Жоржиньо изравни за „сините“ от дузпа, за която останаха някои съмнения. Нови голове до края на допълнителните 30 минути нямаше и съдбата на трофея трябваше да се реши с изпълнение на 11-метрови наказателни удари. „Ливърпул“ бе безгрешен и реализира всичките си пет, а в герой за тима на Юрген Клоп се превърна резервният вратар Адриан, който отрази петата дузпа на съперника, изпълнена от младока Тами Абрахам.
По този начин „Ливърпул“ спечели своя 13-ти трофей в Европа, а повече имат само „Реал Мадрид“, „Барселона“ и „Милан“.
Освен с поредната купа във витрината на „мърсисайдци“, мачът ще остане в историята и като първата толкова важна среща, ръководена от жена. Сблъсъкът беше поверен на французойката Стефани Фрапар с помощнички Мишел О'Нийл и Манюел Николози, а четвърти рефер бе Джуйнет Чакър.