София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

"Лобисти около GP Group и Мария Габриел искат Борисовата градина"

Това е Апартаментгейт в общинския сектор, казват Марта Георгиева и Симеон Славчев

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

По никакъв начин не може да се разчита на тези клетви на кмета Йорданка Фандъкова за "Борисовата градина". Това коментира в предаването "Честно казано" с Люба Кулезич общинският съветник от ДСБ Марта Георгиева.

Заедно с още един общински съветник от "Група 5" Симеон Славчев тя бе гост в предаването "Честно казано" с Люба Кулезич в ефира на телевизия "Евроком".

"Въпреки тези уверения, които получавах черно на бяло от една година насам, виждаме обществено обсъждане на този проект със затрояване", каза Марта Георгиева.

"Покрай всички тези проблеми в Борисовата градина наблюдаваме един тотален парадокс с новия план, който не решава проблемите с презастрояването", каза пък Симеон Славчев.

Според него "топката се тупа", за да се преработи. "Планът трябва да се приеме със забележките, които са представени".

Той обаче похвали Йорданка Фандъкова, че връща 4 терена в Борисовата градина под юрисдикцията на Столична Община.

Според него не е ясно как "София ленд", който е бил в плана, е излязъл от него.

Марта Георгиева припомни, че автокъщата "Капитолия", заведението "Маймунарника", "Веселото село" са изгонени от общината и се връщат към "Софийски имоти" като наематели. 

Тя бе категорична, че кметът на София не връща имотите към СОС: "Нищо, което не е могло да се направи от 14 години насам не е направено - просто това са едни наематели".

Георгиева поясни, че става дума за строителното лоби в София. В това число един от инвеститорите според нея е свързан с фирми като GP Group, какъвто е случаят с незаконната сграда на Бул. "България". Друг такъв строител - с еврокомисарката от ГЕРБ Мария Габриел.