София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Локхийд Мартин: цената на F-16 е фантастична

Представители на компанията обявиха подробности за сключената сделка

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Представители на американското посолство и на компанията Локхийд Мартин обявиха днес на пресконференция в столичния хотел Хилтън подробности относно сключената сдела между американското правителство и правителството на РБ за закупуването на изтребители F-16, блок 70.

От компанията изтъкнаха, че са партньори с 29 държави по света. Сред тях има и много страни-членки на НАТО, като Словакия, Румъния, Гърция и др.

Директорът на кампанията за F-16 в България Джим Робинсън заяви по време на пресконференцията, че първият самолет ще бъде готов през декември 2022 г. От 2021 г. до 2023 г. ще се проведе обучение на пилотите и екипите по обслужването на летателните машини.

Робинсън изтъкна още, че първите 6 самолета трябва да бъдат доставени в България до 2023 г.

За Локхийд Мартин е важна колаборацията между компанията-производител и висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.

"В България ще летят най-добрите модели на F-16, които ще имат пълни възможности. F-16 може да носи всякакъв вид въоръжения. С подкрепата на посолството на САЩ в България се постигнаха договорки за пълна съвместимост с НАТО.“, подчертаха още представителите на Локхийд Мартин.

На пресконференцията стана ясно също така, че при поръчката на следващите 8 самолета ще има отстъпка. Компанията включва в цената боеприпасите и обучението на пилотите. Джим Робинсън подчерта, че това е страхотна цена, защото националната сигурност на България ще бъде опазена максимално ефективно.