София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Лондон даде 24 часа на ООН да изясни ситуацията в Дума

Карен Пиър призова за кратко резюме по въпроса с химическата атака

6 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Великобритания поиска от секретариата на ООН в срок от 24 часа да изясни за членовете на Съвета за сигурност положението с разследването на химическата атака в град Дума, близо до Дамаск. Съответната инициатива бе направена във вторник от постоянния представител на Великобритания в ООН Карен Пиърс на среща на Съвета за сигурност, свикана по инициатива на Русия, съобщи ТАСС.

"Мисля, че това ще бъде много полезно да се направи на Съвета на брифинг или да се предостави кратко резюме на какъв етап в момента са в експертие от ОЗХО и Департаментът по въпросите за безопасност на ООН и какви са бъдещите им планове, както и дали има някакви затруднения с достъпа до Дума. Също да обяснят на какво се дължи това забавяне.  Ако това може да бъде направено в следващите 24 часа, аз ще бъда много благодарна ",  каза дипломатът.

Експертите пристигнаха във вторник в Дума. От тях се очаква да оценят ситуацията на място и да съберат информация за предполагаема атака с химическо оръжие. Ден по-рано сирийският заместник-външен министър Айман ал Саузан заяви, че "сирийската държава ще подкрепи международни експерти".