Гледай
на живо

Лондон може едностранно да се откаже от Брекзит

Великобритания обаче няма да промени плановете си заради решението на Съда на ЕС

Лондон може едностранно да се откаже от Брекзит Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит.  Това решение беше взето днес от Европ... thumbnail text

Великобритания може едностранно да се откаже от Брекзит.  Това решение беше взето днес от Европейския съд в Люксембург. Това означава, че Обединеното кралство не се нуждае от съгласието на останалите държави от ЕС, за да спре излизането от ЕС и да остане в общността. Съдът е разгледал този въпрос във връзка с искане от членовете на Европейския парламент, както и на Шотландския върховен съд.

Според наблюдатели това решение е било умишлено взето един ден преди гласуването, насрочено за вторник в британския парламент по споразумение с ЕС относно Брексит.

Британското правителство обаче намира въпросите пред съда за нерелевантни; Мей непрекъснато повтаря, че втори референдум за „развода“ на Брюксел и Лондон няма да има.

Споразумението за оттегляне от ЕС установява изключително трудни условия за Обединеното кралство. По-специално, за целия преходен период, който ще продължи до края на 2020 г. или 2021 г., тази страна ще трябва да спазва всички норми на ЕС, както и да плаща вноски в бюджета на Общността, но няма да има достъп до механизми за вземане на решения.

Лидерите на ЕС одобриха споразумение с Великобритания за Брексит и политическа декларация за последващи отношения с Лондон на 25 ноември. За да влезе в сила, това споразумение трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и британските законодатели утре.

Очакванията са, че британският парламент ще отхвърли сделката, а такъв резултат ще постави под въпрос както плавното напускане на Великобротания, така и премиерския пост на Тереза Мей.

Ако парламентът не одобри споразумението с Евросъюза, до 21 дни Тереза Мей трябва да представи ново.

Междувременно представителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви в Брюксел,че Европейският съюз взема под внимание решението на Съда на ЕС, че Обединеното кралство може едностранно да се оттегли от общността, но не възнамерява да започне нови преговори с Лондон.

“Ние взехме под внимание решението на Съда на ЕС. Имаме споразумение, което беше прието от срещата на върха на ЕС, тъй като тази сделка е най-добрата и единствената възможна и няма да започнем по-нататъшни преговори", каза тя.