Гледай
на живо

Лондон обяви икономическа война на Русия

Руските олигарси в паника

Великобритания е на път да обяви "икономическа война" на Русия след отравянето на Сергей Скрипал, бивш полковник от руското ГРУ.

"Това ще бъде истинска икономическа война със сериозни икономически мерки. И тъй като икономиката на Русия е два пъти по-малка от тази на Великобритания и тя е съсредоточена в ръцете на неголям кръг олигарси, ударът ще е срещу тях", твърди източник от правителството, цитиран от The Independent.

Всичко това опъва нервите на руските олигарси, с имоти и инвестиции във Великобритания, коментират експерти. Още повече, че правителството в Лондон има на разположение закон "За криминалните финанси и прането на пари", позволяващ арестуването на активи в случай ,че собственикът им не може да докаже произхода на парите си.

Според The Independent, точно такива мерки ще обяви днес Тереза Мей след заседанието на Съвета за национална безопасност. Освен замразяване на руски активи във Великобритания, вероятно ще бъде ограничено издаването на визи за руснаци и обявяване на руски дипломати за "персона нон грата".