София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Лошият въздух причинява психични заболявания?

Сочат резултати от изследване

4 годиниЗдраве 10 Боряна Райчева

"Замърсеният въздух вероятно влияе на честотата на психичните заболявания. Това беше заключението на проучване, фокусирано върху здравето на хората и околната среда в САЩ и Дания", пише германският таблоид Bild. Проучването е публикувано в научното списание PLOS Biology.

Учени от екипа на Атиф Хан и Андрей Ржецки от Чикагския университет "анализираха данни от 151 милиона души, предоставени от американски медицински застрахователни организации. Изследователи проучиха честотата на четири психични заболявания (биполярно разстройство, тежка депресия, разстройство на личността и шизофрения), както и неврологични заболявания - епилепсия и болестта на Паркинсон (...) и ги сравняват с данните за качеството на въздуха за съответните региони, предоставени им от Агенцията за опазване на околната среда нейната среда е Съединените щати. "

"В региони с най-лошо качество на въздуха 6% повече хора страдат от тежка депресия, отколкото в райони с добър въздух. Що се отнася до биполярно разстройство, рискът от неговото развитие дори е увеличен с 27%", се казва в статията.

Във втората част на своето изследване учените са анализирали данни от Дания, включително здравна информация за 1,4 милиона души, родени между 1979 и 2002 г. "Броят на случаите на тежка депресия в райони с най-замърсен въздух надвишава този в чистите региони с 50%. (...) Рискът от личностни разстройства е увеличен с 162%, шизофрения - със 148%." Биполярно разстройство е установено сред жителите на региони със замърсен въздух с 24% по-често, съобщава изданието.

Учените обясняват подобни разлики в резултатите, наред с други неща, с различния състав на токсични вещества или влиянието на генетичните вариации, характерни за конкретните страни.

Джон Йоанидис от университета в Станфорд критикува изследването, отбелязвайки, че в Съединените щати данните за околната среда са събирани между 2000 и 2005 г., докато диагнозите са събирани от 2003 г. до 2013 г.

Въпреки критиките Тило Кирхер от Клиниката по психиатрия и психотерапия в университета в Марбург "смята, че резултатите от проучването са убедителни и се отнася до експерименти с животни, показващи, че финият прах и токсичните вещества могат да причинят възпаление в мозъка", съобщава Bild.