Гледай
на живо

Лошо време в Европа

Минусови температури до края на седмицата

Лошо време в Европа Европа остава в капана на лошото време. Тежките зимни условия блокираха няколко държави и причиниха ... thumbnail text

Европа остава в капана на лошото време. Тежките зимни условия блокираха няколко държави и причиниха множество пътни инциденти. Петима са загиналите заради лошото време в Австрия през последните дни. В провинция Стирия в Австрия натрупа 3 метра сняг. Много пътища остават затворени, а повече от 2 000 домакинства са без ток. Заради бурния вятър и ограничената видимост не може да им бъде оказана помощ с хеликоптер. Снеговалежите там не спират, а снежната покривка достигна метър и половина. В Алпите беше обявена най-високата степен за опасност от лавини.

Екстремният студ удари и Русия. Според прогнозите има вероятност температурата да падне трайно под минус 30 градуса. За обилни снеговалежи и силни ветрове се съобщава днес в Централна Скандинавия. Лошото време е отговорно за спирането на електричеството след снежната буря, връхлетяла Северна Европа на 2 януари. Снеговете нарушиха пътното движение в Словакия. Отменени са полети в столицата Братислава.

В Атина учениците все още са в дървена ваканция заради минусовите температури. Много от планинските пътища в Гърция са затворени. Снеговалежът затвори и границата на страната с България.

Още сняг и лошо време се очакват в Европа до края на седмицата. Обилни снеговалежи има в Чехия, Полша, Германия, Австрия и Швейцария. На някои места той ще бъде придружен от бурен вятър.