София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЛОВЯТ НАРУШИТЕЛИ, ПАРКИРАЩИ НА МЕСТА ЗА ИНВАЛИДИ

ЕКСПЕРИМЕНТ ХВАЩА НАГЛЕЦИ, ИЗПОЛЗВАЩИ ПАРКОМЕСТА ЗА ИНВАЛИДИ

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Кампания лови шофьори, спрели на паркоместа за инвалиди, без право на това. Инициатива на Сдружение „Център за независим живот“ проверява спазват ли се правата на хората с увреждания. Експериментът, започнал през януари, включва видеокамери, поставени в автомобили на паркингите на няколко търговски центъра в столицата. Днес беше представен резултатът от първия т.нар. епизод на кампанията. На пресконференция представители на сдружението, Българска асоциация на пострадалите при катастрофи и началникът на отдел „Пътна полиция“ показаха видео с проведения тест и коментираха установените нарушения.

Мотото на кампанията „Наглостта не е увреждане“ е маркирано и на стикери, които се лепят на всички, прекрачили закона.
Само за 2 часа експериментът е констатирал 15 нарушители. Служители на „Пътна полиция“ са съставили 2 акта на шофьори, които са спрели колите си върху сините паркоместа. Основните оправдания на водачите в грешка, са „Не знаех“, „Спрях за малко“, „Няма места“ и „Роднина съм на инвалид“.
Видеото поставя нарушителите на мястото на инвалидите, като предлага ескорт с количка на всички, току-що спрели с автомобила си върху оказаната маркировка. По думи на хората с увреждания, така се цели съвестта на шофьорите да бъде събудена, а погазването на закона – еднократен акт.
Според представители на сдружението най-фрапиращите злоупотреби с паркоместата на инвалиди, са тези на родители с деца.

Експериментът ще продължи с камери в централната част на София и моловете.