София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

“Луфтханза” стачкува, хиляди полети отменени

Около 180 000 пътници са засегнати

пропускане
4 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Всички полети до и от София към и от Мюнхен и Франкфурт на германската авиокомпания „Луфтханза“ са отменени заради започналата двудневна стачка на кабинния персонал.

„Луфтханза" не изпълнява 1300 полета от вчера. Засегнати са близо 180 000 пътници.

За днес са отменени общо 600 от планираните полета, вчера не излетяха 700 самолета.

Стачката е организирана от синдиката на кабинния персонал и е част от спор за заплатите и правния статут на синдиката, съобщава "Асошиейтед прес".

"Луфтханза" изготви алтернативно разписание и пътниците ще могат да намерят информация за полета си на сайта на превозвача. Предлагат се и опции за безплатно резервиране за друг полет, допълва ДПА.

Преди два дни франкфурктският съд отхвърли опита на компанията да блокира стачката. "Луфтханза" обяви, че ще обжалва. Повечето от полетите на "Луфтханза", потеглящи от Германия, са анулирани, включително много междуконтинентални връзки от Франкфурт и Мюнхен.

Компаниите "Суис", "Остриън", "Бръселс", "Ероен" и "Еделвайс" няма да бъдат засегнати, въпреки че са притежавани от "Луфтханза".