Гледай
на живо
Vox Populi

"Лъжец! Спри Брекзит!" - Така посрещнаха Борис Джонсън в Берлин

„Имаме много за обсъждане“, каза канцлерът

С викове "Лъжец!", "Спри Брекзит!" и освирквания бе посрещнат британският премиер Борис Джонсън в Берлин, където пристигна за преговори с канцлера Ангела Меркел на първата си европейска визита.

Джонсън изрази увереност, че ще може да предоговори споразумението за Брекзит, ако искането на Европейския съюз за предпазен механизъм за ирландската граница отпадне.

"Искам да кажа съвсем ясно на всички наши германски приятели и на германското правителство, че ние във Великобритания искаме сделка. За нас е необходимо предпазният механизъм да отпадне. Ако успеем да постигнем това, съм напълно сигурен, че можем заедно да продължим напред", каза британският премиер на обща пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

Германският канцлер от своя страна заяви, че е възможно Европейският съюз и Великобритания да намерят решение на въпроса с предпазния механизъм за ирландската граница през следващите 30 дни.

Тя подчерта обаче, че са взети мерки и за сценарий на Брекзит без сделка. Според Меркел е важно Великобритания да напусне ЕС по такъв начин, че двете страни да запазят близки и приятелски отношения в бъдеще.