София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Лукойл“ се скара на Караянчева

Компанията не се занимавала с политика

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Лукойл България“ се разграничи от политическите разпри между ГЕРБ и БСП, в които те взаимно се обвиняват в шуробаджанащина. В писмо до медиите компанията възразява срещу замесването на името ѝ в политиката.

Повод за реакцията стана изказване на заместник-председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, че съпругът на лидерката на БСП Корнелия Нинова е назначен в „Лукойл“.

Караянчева попита как този факт се отразява на Нинова, когато се налага в парламента да се гласува по въпроси, свързани с дейността на петролната фирма и поиска да знае каква е заплатата на съпруга ѝ.

Нинова отговори, че не може да каже, но е по-ниска от депутатската.

В писмото на „Лукойл“ се казва, че компанията не се занимава с политика и насочва своите усилия към подкрепа на българския спорт, култура и образование – онези области, които допринасят за изграждането на силни и хармонични личности и позитивна обществена среда.

„Отправянето на голословни намеци за каквито и да било връзки между компанията и някоя политическа партия, особено от страна на заместник-председател на българския парламент, е недопустимо и недостойно“, пише още в писмото на „Лукойл България“.