София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Луксозна къща върху покрив на жилищна кооперация

Ако строителството е незаконно – постройката ще бъде премахната

5 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

Къща с двор, асансьор и озеленяване е построена върху покрив на жилищна кооперация в София. Архитектурното чудо се намира в столичния квартал "Лозенец" на ул. "Минзухар".

Собствениците живеят на последния, седми етаж, и са си направили асансьор, за да могат лесно да излизат на покрива. От заснети с дрон кадри става ясно, че къщата е направена като вила, с озеленяване, климатици, соларни панели, има дори и дръвчета.

"Нямаме документи за подобен строеж, нито ние, нито архитект Здравков. По документи има разрешение за строеж на сграда с плосък покрив, но към момента виждаме, че не е плосък, коментира кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков.

По думите му ДНСК е сезирана. Сградата е с висока категория и те са институцията, която трябва да провери и да отсъди законно ли е или не и какво трябва да се направи, каза още той.
Според Дреков към момента не е подаван сигнал и никой не е сигнализирал за нередност. Ако се окаже, че строителството е незаконно – постройката ще бъде премахната, каза още той.