София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мадуро обяви края на преврата

Започнало е разследване срещу организаторите

5 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви победата си над опозиционните сили. Записът на речта на живо е на разположение в неговия профил в Twitter.
Ръководителят на Боливарската република поздрави военното ръководство на страната, което е довело до "поражението на малка група, която се е опитала да превземе с насилие Венецуела". Той също така разпореди да се разследва опитът за преврат, който лидерът на опозицията Хуан Гуайо организира сутринта на 30 април.
Няма да остане ненаказан. Разговарях с главния прокурор и той назначи трима национални прокурори, които разпитват всички участници в това събитие, подчерта той.
Според Мадуро по време на преврата петима военнослужещи са били ранени, двама от тях са в тежко състояние. По-рано ръководителят на здравния отдел на общината съобщи за 50 жертви.
По-рано Гуайдо призова военния персонал и хората от страната да свалят президента. Той заяви, че армията е взела неговата страна и нарече това, което се случва "последна фаза на операцията "Свобода ". За да потисне преврата, Каракас използва сълзотворен газ.
Ситуацията във Венецуела ескалира на 23 януари, когато на фона на масовите протести Гуайдо обяви, че е временен президент. Неговата легитимност беше призната от Съединените щати, редица страни от Латинска Америка и Европа, в това число и България.