София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мадуро поиска предсрочни парламентарни избори

Предложението за вота в момента се намира за разглеждане

5 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Осемдневният краен срок за венецуелския президент Николас Мадуро да обяви нови избори, поставен му от седем държави от ЕС, изтича днес. След изтичането му Великобритания, Белгия, Германия, Испания, Португалия, Холандия и Франция са заявили, че ще признаят за президент на Венецуела опозиционния лидер Хуан Гуайдо, предадоха ДПА и Ройтерс.

„Те искат избори? Ние ще проведем парламентарни избори“, каза Мадуро в реч, която беше излъчвана на живо в Twitter, съобщава ТАСС. Той уточни, че предложението за вота в момента се намира за разглеждане в Конституционната асамблея на Венецуела и в обсъждането му ще бъде призовано населението на страната.
На митинг в Каракас пред привърженици снощи Мадуро отхвърли искането на европейските държави като "безочливо" и заяви, че той е законният държавен глада на страната си.

На друг митинг наблизо Гуайдо се зарече, че народът ще остане на улиците, докато се бъде извоювана свобода, временно правителство и нови честни избори за президент.

Но проправителствения митинг социалистът Мадуро се провикна: "Вие искате избори? Вие искате предсрочни избори? Ще имаме парламентарни избори". Митингът бе в чест на 20-годишнината от първото встъпване в длъжност като президент на покойния Уго Чавес.

Опозиционният депутат Армандо Армас окачестви като поредната провокация идеята на Мадуро за предсрочни парламентарни избори. "Мадуро не е президент и т.нар. Учредително събрание няма легитимност, няма стойност", се казва в изявлението на депутата от Националното събрание (парламента). Подчиненият на Мадуро Върховен съд е обявил за незаконно Националното събрание, след което Мадури свика свое Учредително събрание, припомниха агенциите.

Те отбелязаха, че позициите на Николас Мадуро се доразклатиха, след като вчера бе разпространено видео, в което един генерал от венецуелските ВВС изрази подкрепа за Хуан Гуайдо, провъзгласил се за временен държавен глада до произвеждането на избори. Генерал Франсиско Янес заяви, че "90 на сто от армията не е с диктатора, а с народа на Венецуела, след което командването на въоръжените сили го заклейми като предател.