София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мадуро: Тръмп се цели в богатствата на Венецуела

"Да осъдим лудостта на Доналд Тръмп“

пропускане
5 годиниПолитика 17 Боряна Райчева

Венецуелският президент Николас Мадуро смята, че САЩ се нуждаят от природните ресурси на страната му, например петрол и газ.
"Това, което американският президент Доналд търси във Венецуела е венецуелски нефт, богатството на Венецуела: злато, газ, диаманти и друго материални богатства", коментира Мадуро.
Според венецуелския лидер той не се интересува от това, накъде отива историята. Той обаче отбеляза, че няма да влезе в историята на страната като предател.
Моля се моята страна да не премине през военната намеса на американците. Няма да има война, военна намеса във Венецуела, но това не означава, че ние не се готвим да защитим нашата земя... Използвам всички средства за комуникация, за да помоля целия свят да осъди лудостта на Доналд Тръмп“.
Припомняме, че на 30 април опозицията във Венецуела се опита да извърши преврат. Началникът на парламента Хуан Гуайдо се обяви за президент и неговите поддръжници се събраха в Каракас пред военната база Карлота. По-рано Гуайдо призова жителите на Венецуела и армията да излязат на улиците, за да завършат операция "Свобода", за да свалят президента Николас Мадуро. Властите обявиха неуспеха на опита за преврат, Мадуро заповяда да започне разследване на събитията от 30 април.
На 21 януари във Венецуела започнаха масови протести срещу президента Мадуро, малко след като той се закле. Редица западни страни, водени от САЩ, признаха Гуайдо за временен президент. На свой ред Мадуро нарече главата на парламента "кукла на САЩ". Русия, Китай, Турция и редица други страни подкрепиха Мадуро като легитимен президент. България подкрепи Гуайдо.