София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Магистрати на повикване. Скандал или симптом?

1/3 от българския ВСС отива за сметка на чужда държава в тази чужда държава

8 годиниПолитика 18 Боряна Райчева

Повод за следните редове стана публикацията:

Скандал: Висши магистрати отиват в САЩ на разноски на „Америка за България

"8 от 25 висши магистрати отиват на посещение в Москва за сметка на Руската Федерация (фондация Русия за България)"

Предвкусвате ли дивия вой, който ще надигнат будните грантомотивирани граждански съвести в България, от всички големи СМРАД-ове?

Добре, няма да се заяждам. Двойните стандарти са очевидни. Да продължим с фактологията…

ВИСШИЯТ СЪДЕБЕН СЪВЕТ

Р Е Ш И:

....

34.1. КОМАНДИРОВА в Съединените американски щати, за периода 12 – 24 април, по покана на Фондация „Америка за България”, следните членове на Висшия съдебен съвет:

- Соня Найденова – представляващ ВСС и председател на комисия „Международна дейност”;

- Галина Карагьозова – член на ВСС и член на комисия „Професионална етика и превенция на корупцията”;

- Елка Атанасова – член на ВСС и член на комисия „Професионална квалификация, информационни технологии и статистика”;

- Калин Калпакчиев – член на ВСС и председател на комисия „Анализ и отчитане степента на натовареност на органите на съдебната власт”;

- Камен Иванов – член на ВСС и член на комисия „Бюджет и финанси”;

- Магдалена Лазарова – член на ВСС и председател на комисия „Публична комуникация”;

- Милка Итова – член на ВСС и председател на Комисия по предложенията и атестирането на съдии, прокурори и следователи;

- Юлия Ковачева – член на ВСС и член на Комисия по дисциплинарните производства.

34.2. Пътните разходи, разходите за преводач, както и разходите за нощувки са за сметка на Фондация „Америка за България”. Пътуването ще се извърши със самолет.

Протокола можете да намерите на страницата на ВСС в интернет

Това веднага възбуди любопитството ми, и отворих официалната страница на Висшия съдебен съвет.

Там натиснах в менюто отляво «Статут на ВСС», и пред мен грейна извадка от Конституцията:

«Чл. 117. (1) Съдебната власт защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.  (2) Съдебната власт е независима. При осъществяване на своите функции съдиите, съдебните заседатели, прокурорите и следователите се подчиняват само на закона.»

Аха, значи, защитава правата и интересите на гражданите, фирмите, и държавата. На нашите граждани, фирми, и на нашата държава. Искрено се надявам, че става дума за БЪЛГАРСКАТА държава.

Виждам също така, че съответната съдебна власт била независима. Звучи добре, но горчивия опит ме кара да се замисля: незавима от кого? От Работодателя си – Н.В. Българския Данъкоплатец, и от българската държава?

Притеснително си е, ако е независима от нас, работодателите, и зависи от някой друг, нали така? Още по-притеснително е, ако е независима в смисъла – от нея нищо не зависи. Поводи за това притеснение за последните десетилетия има твърде много.

Но, да продължим:

(3) Съдебната власт има самостоятелен бюджет. 

Чл. 118. Правосъдието се осъществява в името на народа. 

Аха, значи, въпросният ВСС се финансира от самостоятелен бюджет. Бюджет означава (или би трябвало да означава): от държавния бюджет. На държавата България, уточнявам. Който «самостоятелен бюджет» на свой ред се формира от данъците и таксите на Н.В.Българския данъкоплатец. Тоест, в крайна сметка, нашият Служител ВСС трябва да работи в наша полза, което се осигурява и обяснява хармонично с узаконения факт, че ние за това си плащаме чрез специална част от бюджета.

Което е нормално.

Но дали е така?

ВСС е сериозна институция. Съгласно член 130(1) се състои от 25 члена. 8 от които в случая (почти 1/3) заминават за чужда държава, за сметка на чужд данъкоплатец.

Защото фондацията «Америка за България», съдейки по техния сайт е (цитирам):

«Фондация „Америка за България” е плод на успеха на Българо-американския инвестиционен фонд (БАИФ), основан от САЩ чрез Американската агенция за международно развитие, с цел подпомагане развитието на частния сектор в България. Създаден от президента Джордж Буш-старши и Конгреса на САЩ по силата на Закона за подпомагане на източноевропейските демокрации през 1991 година, БАИФ започва дейността си с първоначален капитал от 55 милиона щатски долара, които в резултат на успешни инвестиции нарастват до повече от 400 милиона щатски долара.

400 млн долара, заработени от американския данъкоплатец, някой щял ей така да даде, за да «подпомага източноевропейските демокрации»?

Ако имате канарчета, е време да си отворите прозорците, и да им дадете свободата, съгласно вица.

Какво прави САЩ с парите си, си е тяхна работа. Стига да не се меси в нашите вътрешни работи. Защото намесата във вътрешните работи на всяка една суверенна, повтарям, и подчертавам: суверенна страна си е нещо, за което повечето суверенни държави в историята се хващат за оръжието.

Дали тук има материал за притеснение, или аз нещо пресилвам?

Ами съдете сами: ВСС е нещо, повтарям, изключително важно за българската държава, за българските фирми, и за българските граждани, защото, съгласно Конституцията, отново от техния официален сайт, техните функции са:

(6) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2007 г.) Висшият съдебен съвет:  1. назначава, повишава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите;  2. налага дисциплинарните наказания понижаване и освобождаване от длъжност на съдиите, прокурорите и следователите;  3. организира квалификацията на съдиите, прокурорите и следователите; 

Казано накратко, на разбираем човешки език: те контролират, прилагат, и упражняват целия Закон, над всички изпълнителни звена, в цялата държава.

Този Закон би трябвало да е Българския Закон, за Българската държава, и за Българския данъкоплатец – както за фирмите, така и за физическите лица. Този закон би трябвало да е в интерес на изброените, защото е платен чрез «самостоятелния бюджет» именно от тях. Казано накратко, ВСС са Служител на изброените, който трябва да работи за тях/нас.

Какво става, когато служител на една фирма получи заплащане, или му бъдат платени разходите за нещо (екскурзия, курсове, посещение), в друга, конкурентна фирма?

Отговор: това е конфликт на интереси. Това е не само нарушение, а престъпление, за които не само уволняват, а съдят, и вкарват в затвора.

Всички страни в света, или поне суверенните от тях, са в конкурентни отношения, точно като тези фирми. И когато имат някакви взаимоотношения, те се регулират от вътрешното им законодателство, и в рамките на подписаните договори.

В случая обаче 1/3 от българския ВСС отива за сметка на чужда държава в тази чужда държава.

Това не е "скандал". Това е СИМПТОМ! За който има очи да го види, и глава - да го разбере.

Задавате ли си въпроса: защо САЩ, чрез "Америка за България", ще привиква на килимчето 8 висши магистрати от България?

Замисляте ли се, ако България беше суверенна държава, а не колония, щяха ли така послушно, като кученца, т.н. БЪЛГАРСКИ "висши магистрати" (платени от БЪЛГАРСКИЯ данъкоплатец, комуто са длъжни да служат) да приемат да отидат в САЩ (за какво?), за сметка на АМЕРИКАНСКИЯ данъкоплатец?

Не се ли досещате, че даже и да беше отправена такава покана към суверенна държава, по такъв начин, за сметка на чужд данъкоплатец, това щеше да е невъзможно, и даже оскърбително?

Много хора се дразнят, когато пиша, че България е превърната в долнопробна колония на САЩ. Струва им се, че това определение е твърде емоционално. Че драматизирам излишно, и нарочно.

Е, нарочно е, признавам си. Но няма нито драматизъм, нито прекаляване: това си е факт! Страната ни е под фактическо, както се вижда, и ЮРИДИЧЕСКО външно управление, където висшите ни магистрати ги привикват като момченца за всичко отвъд океана.

Или все още има наивници, които вярват, че САЩ ще харчат парите на американския данъкоплатец за някакви диви туземни магистрати, които даже на картата не ги знаят, къде се намират?

Добре дошли в истинския свят. Събудете се.

Иначе скоро няма да ни има не само като държава и държавност, но и като население. Очевидно е.

_____

Още по темата:

ЗА ПРАВОТО ДА БЪДЕШ НАРОД

ЗА ДЪРЖАВАТА

ЗА ДОСТ, И LLR

ПОСЛЕДНАТА БЪЛГАРИЯ, 12 БЕЗ 5

НЕ ПИТАЙТЕ, РАЗБЕРЕТЕ!

НАШИ, ВАШИ, ТЕХНИ (ЧУЖДИ)

НЕЗАКОННИТЕ УПРАВЛЕНИЯ НА БЪЛГАРИЯ

_____

Автор: Пламен Пасков

 

 

 

 

 

_____

Още от Пламен Пасков в Евроком