София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

МАХАТ АВТОМАТИТЕ ЗА ХРАНИ ОТ УЧИЛИЩАТА

КРАЛЕВ И МОСКОВ ОБЕДИНЯВАТ УСИЛИЯ В БОРБА ЗА ПО-ЗДРАВИ ДЕЦА

9 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

"Трябва да се прекрати практиката автомати, които "сипят благини, наситени със захар или сол" да са на разположение на децата в училищата. Правителството поема този ангажимент." Това заяви д-р Петър Москов на днешната дискусия „Здрави в училище“. Той и спортният министър Красен Кралев бяха категорични, че затлъстяването и обездвижването при младежите е все по-зачестил и сериозен проблем, с който всички трябва да се борят с общи усилия.

По думите на министър Кралев, първата стъпка към подобряване здравето на децата е увеличаването на часовете по физическа култура в училищата на три. Идеята вече е предложена в Народното събрание и чака одобрението на депутатите. Макар че такъв допълнителен час вече има, към момента той е само формален, допълни още Кралев. Ето защо предложението на спортното министерство е назначаването на професионални треньори, които да се занимават с подрастващите в учебните заведения.
От днес започват и засилените проверки по училищните бюфети, които да покажат до колко храната, която се дава на зрелостниците, е наистина полезна. Двамата министри са категорични, че с обща борба, след 10 години в България ще живеят по-здрави деца.