София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Махат буквите от номерата на колите

Пунктовете за технически преглед ще правят първоначалната регистрация

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Регистрационните номера на автомобилите вече ще бъдат без букви. По този начин вече няма да знаем от кой град е собственикът на даден автомобил

Заместник-министърът на транспорта Ангел Попов обясни пред БНТ, че валидните номера няма да бъдат подменяни. “Ще бъдат подменяни само номерата на автомобилите първа регистрация и при съответна промяна - продажба или друго обстоятелство“, посочи Попов.

Той отбеляза, че има и други страни, които са се отказали от този регионален принцип на номерата.

Зам.-министърът подчерта, че в Европа регистрацията на един автомобил е изключително елементарна и проста операция - „за разлика от България”.

По думите му средно на ден, само в София, се регистрират между 800 и 900 автомобила, което е изключително тежка процедура, нарушаваща определени правила.

„Всеки автомобил, който влезе в България за първа регистрация, той трябва да премине на технически преглед, тоест да се установи неговата годност - техническа и екологична. Това в момента не се правеше и от там излезе идеята това да бъде разпределено в определени пунктове за технически прегледи, върху които да бъде сложена изключително тежка регулация с тежки критерии по отношение на тяхната обезпеченост, на средствата, с които се извършва тази проверка”, обясни Попов. Той подчерта, че Агенция "Автомобилна администрация" има система за контрол на техническите пунктове и с единна система ще контролира всички показатели на уредите, които са вътре в тези технически пунктове.

Зам.-министърът подчерта, че освен първоначалния преглед, въпросните пунктове ще издават и номерата, като идеята е дългите опашки да изчезнат и да бъде по-лесно за хората.