София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мая Манолова: Не е честно да нямаш вода, а да плащаш по-високо

Тя е против поскъпването на водата

4 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

КЕВР и правителството да спрат увеличението на цената на водата, планирано от 1 януари 2020 г. и да се въведе мораториум върху повишението й в областите с воден режим – Перник, Плевен, Габрово и Ловеч.

Това призова Мая Манолова, с включване на живо, във Фейсбук, от заседанието на КЕВР, на което днес се решава увеличение на цената на водата в цялата страна.

Манолова посочи, че цената на водата трябва да се обвърже с качеството на ВиК-услугата и на питейната вода.
Вчера от организацията на Манолова „Изправи се.БГ”депозираха в КЕВР становище със същите искания и със седем въпроса към регулатора.

Припомняме, че КЕВР е публикувала само доклад за увеличението на цените от 1 януари 2020 г. за цялата страна, но не и доклада за дейностите на ВиК-дружествата, от който може да се види изпълнението на показателите, загубите по мрежата, качеството на водата, инвестициите и др. икономически параметри, на базата на които да се предприема ново увеличение. Въпреки това обаче предложението на КЕВР е цените на водата да се повишат с между 1 и 9 %, считано от след две седмици.

„Не е честно да нямаш вода, водата да изтича по улиците, а хората да плащат по-скъпо”, каза Манолова от заседанието, като обяви, че след края му ще обобщи резултатите.

В становището си до КЕВР вчера Манолова попита КЕВР за дейността на ВиК-дружествата, отчитането на бизнес-плановете им, защо не е публикуван Годишният доклад на КЕВР за дейността й и състоянието на ВиК-сектора, защо се предлага увеличение на цените, без да е обвързано с качеството на водата, защо не са обявени средно-месечните доходи на домакинствата по области, на базата на които, по закон, се изчислява социалната поносимост на цената на водата, кога КЕВР ще съобщи как са използвани средствата от предходните увеличения на цената на водата и колко лева ще са допълнителните приходи на ВиК-дружествата вследствие на новото поскъпване от 1 януари 2020 г.

Според Манолова и гражданската платформа „Изправи се.БГ” решението за несправедливото за гражданите повишение на цените е мораториум за областите с режим и отлагане на увеличението за останалата част от страната.