София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мая Манолова не вижда основания за по-скъпо парно

Първо да видят каква ще е цената на газа, казва омбудсманът

5 годиниИкономика 8 Боряна Райчева

Няма основания за повишаване на цената на парното. Това каза омбудсманът Мая Манолова в БНТ.

„Това е тема, която е важна за българските граждани: повишаването на цената на парното, на топлата вода, на ел. енергията. Още повече, че повишенията са необосновани. Специално за парното и топлата вода са особено нечестни за българските граждани”.

Тя лично присъства на обсъждането на цената на тока и парното в Комисията за енергийно и водно регулиране този вторник.

"Нека да припомня, че последните увеличения бяха през октомври миналата година, когато практически цената на парното достигна исторически най-високата си цена. Оттогава цената на природния газ на международните пазари не се е увеличавала“, подчерта Манолова.

Тя припомни, че само цената на синьото гориво може да е повод за по-скъпо отопление.

„Още повече, че този път КЕВР ще започне обсъждането на по-високи цени на топлото преди да е определил цената на природния газ. Предложението на „Булгаргаз“ е за намаляване даже на цената на природния газ. Наистина символично с 0,1 лв. В същото време се предлага увеличаване на цената на топлото, което на практика няма никакво солидно обяснение“, каза още омбудсманът.

Според Мая Манолова е тревожен доклада за състоянието на топлофикационните дружества в страната. Като при столичната „Топлофикация София“ показателите са традиционно „повече от лоши“.