София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мая Манолова пое с автобус към Стара Загора

Гражданите доволни от пътуването с омбудсмана

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Националният омбудсман Мая Манолова изпълни заканата си и отпътува с автобус за Стара Загора, където ще представи първите младежки обществени защитници.

Въпреки че все още не ѝ е отнет автомобилът на НС, каквито намерения има финансовият министър от догодина, днес националният обществен защитник Мая Манолова хвана автобуса от София до Стара Загора, за да присъства там на официалната церемония по обявяване избора на млад омбудсман в града.

Решението ѝ да смени автомобила с обществен превоз е в отговор на предлаганата законова поправка в бюджета - да ѝ отнемат служебната кола и шофьор, с мотива да се пестят средства на НСО.

Манолова днес пристигна със закъснение от около 15 минути в Стара Загора с автобус на обществения транспорт. Омбудсманът сподели пред медиите, че пътуването е минало добре, а хората от автобуса са поставили пред нея проблеми, свързани с обществения транспорт, с БДЖ и с нискотарифните пътувания със самолети. Тя благодари на организаторите, че са променили часа на събитието, за да успее да дойде.

Утре по време на 8-часовото пътуване Манолова ще направи мобилна приемна във влака София - Варна. Обмисля да осчетоводи билетите от влака и да ги изпрати на финансовия министър Владислав Горанов. "Хората не са длъжни да плащат за приемна с когото и да е било. От друга страна даже ще им е по-евтино, отколкото да дойдат до София." - допълни Манолова.

Манолова заяви, че ако кампанията и за предвижване с обществен транспорт се окаже успешна, ще призове всички представители на държавни институции да слязат от служебните си автомобили.