София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мая Манолова се отчете за дейността си

Над 75 хиляди случая се минали през институцията на омбудсмана

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Омбудсманът Мая Манолова направи отчет на стореното от нея от встъпването й в длъжност, преди три години, до момента.

Близо 75 340 случая са минали през институцията на омбудсмана, съобщи Манолова на пресконференция за медиите, като подчерта, че става дума за разгледани от нея жалби, сигнали, посещения в приемната, мейли и обаждания. 42 690 граждани са се срещнали лично с омбудсмана.

Мая Манолова отбеляза, че в парламента са влезли за гласуване много важни промени с нейна помощ. По думите й, в резултат на законовите промени, влезли в сила от 1 февруари 2018 г., към днешна дата 1643 работника са получили своите неплатени възнаграждения от Фонда за гарантиране на вземания в размер на 2 940 971 лв. За сравнение през 2017 г. са изплатени 716 941 лв.

Тя отбеляза, че по нейна инициатива са приети законодателни промени, свързани с т.нар. Модерно робство и неприемливата практика на некоректните работодатели да не плащат заплати.

По данни от Главна инспекция по труда след тези законови промени са внесени 35 искания за откриване на производство по несъстоятелност срещу работодатели, които са били некоректни към своите служители.

Според Манолова се наблюдава тенденция да се отправят колективни жалби.

Тя отбеляза, че има 78 предприятия, които са си изплатили заплатите под заплаха, а сред служителите се е създала нетърпимост към такива работодатели.

Манолова посочи, че целта на работата й е да вдъхва кураж и надежда на хората. „Колкото и трудна да е дадена кауза, в крайна сметка успяваме заедно. Сблъсквала съм се и с отказ и нежелание на администрацията да си върши работата, откровени лобистки интереси и с опити за внушения, че нищо не може да се промени“, допълни омбудсманът и подчерта, че работи, за да даде адекватна помощ на очакванията на гражданите.

"До края на мандата си ще работя със сърце и енергия, надявам се институциите, ако не помагат, поне да не пречат", заяви още общественият защитник и подчерта, че на дневен ред стои работата по провеждане на цялостна реформа на политиките за хората с увреждания, а не само даването на повече пари за тази сфера.

Тя обяви още, че ще поиска отпадане на подоходния критерий при отпускане на новия вид семейна помощ за деца с починал родител, които нямат право на наследствена пенсия.