София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Мая Манолова седна в инвалидна количка, изрази подкрепа към хората с увреждане

В инициативата се включиха е други кандидати за кметове

4 годиниПолитика 23 Боряна Райчева

Знам колко враждебна е средата в София към хората с увреждания, как изглеждат социалните служби, колко са достъпни улиците и тротоарите, които доста често липсват, както и проблемите, които имат с градския транспорт. Това заяви пред журналисти пред Съдебната палата кандидатът за кмет на столицата Мая Манолова, която се срещна с граждани в неравностойно поведение.

Манолова седна в инвалидна количка, за да изрази съпричастността си към хората с увреждания и да демонстрира колко трудно е тяхното придвижване из града.

,,С майките на деца с увреждания през миналата година постигнахме успех – започнахме заедно реформата в политиките за хората с увреждания, но това е само началото. Реално за средата не сме направили нищо, защото и Националният фонд, който трябваше да бъде създаден, чрез който трябваше да се осигури достъпна среда и в частните сгради, все още не функционира. Има още много какво да се направи. През времето, в което бях омбудсман и сега като кандидат за кмет си давам сметка, че това зависи от сърцата на хората, които са в Общината – какво ще направят за хората с увреждания и как ще направят средата по-достъпна. Мисля си, че това е в нашите ръце'', сподели Мая Манолова.

В инициативата, организирана от Общност Мостове и Национална гражданска инициатива "Системата ни убива всички", се включиха и кандидат-кметът на Демократична България арх. Борислав Игнатов и Борис Бонев от спаси София.