София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мая Манолова: Търгът за електробусите в София беше нагласен

Бившият омбудсман с първо интервю пред Сашо Диков след изборите

4 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

„Търгът за закупуване на електробусите в София беше нагласен.“, коментира пред Сашо Диков бившият омбудсман и кандидат за кмет на столицата Мая Манолова. 
 
По думите на Манолова, поставила в плик имената на двете фирми, които е очаквала да спечели, процедурата за избора по едната процедура била спряна по абсолютно несъстоятелни мотиви.
 
„Техническа грешка била станала с някакъв гаранционен срок. Всъщност, това, което щеше да стане ясно след отварянето на пликовете е, че съм права и че съм посочила участника, който ще спечели тази процедура. Просто до такава степен са нагласени условията и критериите, че няма как и да искат, друг да спечели.“, категорична беше Манолова.
 
Бившият омбудсман цитира неправителствени организации, в това число и международни, според които нивото на корупция в Столична община е на д 20%., като в някои процедури се твърдяло, че достигат дори 40%.
 
„Това е огромен проблем. Процедурата за електробусите не е единствената нагласена в Столичната община.“, обясни още Манолова и изтъкна, че тази сделка е била от самото си начало неизгодна. Причината била, че тези мини електорбуси били само с по девет седящи места, а предназначението им било да извозват пътници от „Люлин“, който е един от най-големите квартали в столицата.
 
„Предстои следваща поръчка, която също е свързана с екологията и уж с мръсния въздух. Това е поръчката за филтрите, за която много говорих по време на предизборната кампания. Там един филтър ще струва 4000 лева. Това е един филтър, който се слага на един комин, на една къща.“, обясни Манолова.