София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Мая Манолова: Ще свърша работата на здравния министър, защото той не я свърши

Отново отказа да коментира дали ще се кандидатира за кмет

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Мая Манолова даде изявление пред журналисти относно законопроекта за съсловните организации на медицинските специалисти, който ще внесе в пармалента идната седмица.
"Изготвила съм проект с моя екип и с участието на представители на различни професии в здравеопазването. Основните промени, които предлагаме, са възможност за създаване на съсловни организации на регулираните медицински професии по професии, възможност за избор в коя организация да членуваш, задължителност на членството, защото става дума за регулирани професии, както и критерии за представителност на тези съсловни организации, тъй като те ще изпълняват и публични функции".
Този закон бе и сред основните искания на протестите през март, за който министърът на здравеопазването бе поел личен ангажимент.
"Искането за създаване на Закон за съсловните организации на медицинските специалисти по професии е едно от основните искания на протестиращите. Беше поет ангажимент от министъра на здравеопазването, че ще предложи такъв проект до 20 април за обществено обсъждане и след това ще го внесе в парламента, но за съжаление това не се случи. Сега аз и моят екип трябва да вършим неговата работа“, обясни омбуцманът.
Медицинските специалисти, които присъстваха на изявлението, бяха единодушни, че изготвянето на такъв закон е наложително и изказаха своите благодарности към Манолова за подкрепата, която им указва от самото начало.  обявиха също, че на 11 септември предстои нов протест пред Народното събрание.